Top Image

Utredning av kompetansetakster for fysioterapeuter

Helsedirektoratet har tidligere på oppdrag av Helse- og Omsorgsdepartementet utredet overføring av ansvaret for godkjenning av takstkompetanse for fysioterapeuter.

Det pågår nå et utredningsarbeid i regjeringen, der dette er satt på agendaen i stortingsmelding nr. 9. Denne meldingen kan leses HER.
 

PFF har overfor Helsedirektoratet sendt inn synspunkter og kommentarer til direktoratets utredning. Dette gir en god innsikt i den fagpolitikken PFF fører når det gjelder kompetansetakster for fysioterapeuter med rett til oppgjør med HELFO. Du kan lese hele PFF sitt svar til HELFO her, og under foreligger det en kort oppsummering:
 

  • Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund organiserer næringsdrivende fysioterapeuter. Denne tilbakemeldingen vil derfor være farget av at den spesielt er basert på de kravene som stilles til fysioterapeuter i avtaleforhold med en kommune, eller som jobber som «helprivate».
     
  • Gjennom de siste 10 årene har fysioterapeuter gradvis blitt pålagt et stadig stigende ansvar for at den tjenesten som leveres er kunnskapsbasert, nødvendig, faglig forsvarlig og effektiv. Blant annet ble kravet om legehenvisning frafalt med virkning fra 01.01.2018, noe som innebærer at fysioterapeuter i større grad enn tidligere har ansvar for å stille en korrekt diagnose, vurdere mulige differensialdiagnoser, og vurdere kontraindikasjoner for å sette i gang et kunnskapsbasert behandlingsopplegg.
     
  • PFF mener at dagens grunnutdanning ikke lenger sikrer at kompetansen til nyutdannede kandidater i tilstrekkelig grad imøtekommer tjenestenes kompetansebehov eller brukernes behov for kvalitet i tjenesten. 
     
  • PFF mener på denne bakgrunn at det er nødvendig at det tas sikte på at grunnutdanningen endres til en 5-årig profesjonsutdanning på masternivå, som da kan danne utgangspunkt for spesialisering i forskjellige retninger.
     
  • PFF tar i denne ellers utgangspunkt i at dette er en utredning av kompetansetakster for fysioterapeuter som jobber i den avtalebaserte kommunale fysioterapitjenesten. Av den grunn mener PFF at Helsedirektoratets utkast til svar på tillegg nr. 38 til tildelingsbrev for 2021 ser ut til å være for generelt, og i for liten grad å ta hensyn til hva det er behov for i den avtalebaserte fysioterapitjenesten.
     
  • PFF mener det må være et klart kurativt klinisk fokus på etterutdanning som skal gi rett til å utløse et kompetansetillegg i takstene. PFF vil henlede oppmerksomheten på at det bare finnes takster for kurativ behandling i stønadsforskriften, og at fysioterapeuter som jobber med driftsavtaler ikke skal levere tjenester av forebyggende art i den avtalte tiden.
     
  • Kommunene trenger naturligvis også fysioterapeuter med god kompetanse og etterutdanning innen områder som folkehelse, avansert fagkompetanse særlig relevant for tjenesteutvikling, forebygging med videre. Dette er imidlertid områder som ikke hører inn under det arbeidsområde en fysioterapeut med driftsavtale skal ivareta, og bør derfor ikke utløse kompetansetillegg. Dette må reguleres via lønnssystemet i et ansettelsesforhold der denne kompetansen er aktuell.
     
  • For å stimulere til at fysioterapeuter i den avtalebaserte fysioterapitjenesten velger etterutdanning det er behov for i kommunehelsetjenesten, mener PFF at det må være en betingelse at kompetansetillegget bare utløses når pasienten som behandles omfattes av den spesialiteten som fysioterapeuten har. Eksempelvis mener PFF at en fysioterapeut med spesialitet i onkologi ikke skal utløse et kompetansetillegg ved behandling av en pasient som har parkinsonisme eller benbrudd. Hverken pasienten, kommunen eller staten vil ikke få en bedre tjeneste i slike tilfeller, og det er derfor ingen grunn til at det skal utløses et kompetansetillegg.
     
Lese hele dokumentet her (PDF)

Helsedirektoratets svar kan du lese her (PDF)
 
Del på
Icon
Icon
Icon
Icon

Flere saker

Sponsorer
2