Top Image

Injeksjonsterapi har gitt advarsler

Mange fysioterapeuter samarbeider med leger når det gjelder ultralydveiledet injeksjonsbehandling av legemidler eller aspirasjon av leddvæske/blod. Det siste året har det vært flere saker til behandling hos Helsetilsynet der fysioterapeuter har utført behandling i form av injeksjon av legemidler. Enkelte av disse har resultert i at både fysioterapeuten og legen har fått en advarsel.
 

I løpet av de siste 10 årene har flere hundre terapeuter i form av fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater, manuellterapeuter og osteopater tatt utdanning i MSK ultralyd. Med den økende interessen for detaljert bildediagnostikk har stadig flere faggrupper blitt oppmerksomme på fordelene med ultralydveiledet injeksjonsbehandling som metode. Dette har gjort at noen har tatt kurs/utdanning i injeksjonsbehandling i utlandet, mens andre har tatt kurs i Norge i regi av UiB eller private aktører.


Dette har resultert i at utøvere av ovennevnte kategorier i stadig større omfang tilbyr injeksjonsbehandling med legemidler uten at de har vært oppmerksomme på hvilke ansvarsforhold og regler som gjelder for slik behandling. PFF har gjennomgått alle slike saker som har vært behandlet av Helsetilsynet og NPE (i de tilfellene pasienter har krevd erstatning), gjennomgått relevante lover og regler, og på bakgrunn av dette utarbeidet en veileder om hvordan et samarbeid mellom lege og fysioterapeut kan organiseres slik at det kan foregå innenfor gjeldende regelverk.


Veilederen er tilgjengelig her.

Del på
Icon
Icon
Icon
Icon

Flere saker

Sponsorer
1
2
3